Tot ȋn această lucrare, Szalay neagă faptul că botanistul Baumgarten, ȋn căutarea de noi specii alpine pentru prima floră a Transilvaniei, a ajuns şi pe ,,acoperişul României”, fapt susţinut de Lajos Simonkai (autorul Enumeratio florae transsilvanicae vesculosae critica) care a studiat herbarul lui Baumgarten:
,,Referitor la Colţul Brezii, Baumgarten ȋl numeşte Wârfulo Goltz, Kolz, Koltz şi adaugă adesea: in subalpinis! post Braza! Simonkai greşeşte când ȋşi asumă Colţul Viştei Mari (2526 m) de azi cu Vârful Kolz al lui Baumgarten pentru că acest nume nici nu exista pe vremea lui, pe atunci acest gigant ȋncă se numea Boldu (conform cercetărilor mele).” Despre Colţul Viştei Mari, Szalay afirmă că ,,acest nume nu apare menţionat vreodată de către vechii botanişti, el este de dată recentă”.
,,Numele Viştea Mare ca vârf de graniţă este menţionat prima dată de către Lenk, de unde a fost preluat de Ackner şi Bielz,” afirmă ȋn continuare Szalay. ,,Printre botaniştii noştri numele Viştea Mare nu apare niciodată ȋnainte de 1880, cu atât mai puţin Colţul Viştei Mari; acesta este un nume mai recent; mai vechi este Boldu. Afirmaţiile lui Simonkai sunt eronate.” Szalay se referă la studiul publicat ȋn anul 1839 la Viena de către Lenk Ignaz von Trauenfeld (1766-1842) – Siebenburgens geogr. etc. Lexicon (volumul IV), pe care ȋl consideră esenţial pentru studiul vechilor denumiri montane.
Dacă respectăm argumentaţia lui Szalay, rezultă că prima ascensiune documentată pe vârful Viştea Mare (şi probabil pe Vf. Moldoveanu din imediata apropiere) a avut loc ȋn 25 august 1882, cu ocazia inaugurării cabanei Breaza de pe Trăsnita (Plaiul Smidei), fiind descrisă de către profesorul Julius Römer, preşedintele secţiunii Braşov a Societăţii Carpatine Ardelene a Turiştilor, ȋn anuarul S.K.V. din 1883. Autorii ,,premierei” au fost Dr. Franz von Höhnel din Viena (lector privat la Colegiul tehnic şi membru al secţiunii Viena a S.K.V.) şi o călăuză locală.
,,Fără tragere de inimă – dar apusul ne-a împins să plecăm – ne-am despărțit. Tocmai când eram pe cale să aruncăm o ultimă privire la iezerul care deja se ȋntunecase și la Viştea Mare care se înălța deasupra lui, am văzut două siluete în mișcare pe vârful lui. Ceea ce cu greu credeam că este posibil s-a ȋndeplinit. Dr. H îndrăznise și, datorită perseverenței și tenacității sale, reușise să admire apusul de pe cel de-al doilea cel mai înalt vârf al Carpaților Transilvaniei (2520 m). Lăsându-l singur și în grija bunului ghid, am coborât acum și după o oră stăteam în jurul focului de tabără, unde se rumeneau pe frigărui și în tigăi bucăți delicioase de carne. După o oră, turistul vienez, care fusese întâmpinat cu un ura puternic, era printre noi. Dar sentimentele de bucurie care năvăleau în piepturile noastre au fost exprimate în cântece germane, în timp ce paharele erau umplute în mod repetat.”
Pentru a pregăti ascensiunea pe Viştea Mare, un grup de membri ai secţiunii Făgăraş – Cincu a SKV au organizat o excursie de recunoaştere a traseului cu o lună ȋnainte de atingerea vârfului. Construcţia celei cea de-a doua cabane din Munţii Făgăraşului, numită Breazaer Hutte, a fost un factor logistic determinant pentru succesul ascensiunii.
,,Din 24 până în 26 iulie a avut loc o a patra călătorie spre vârful Colţu Viştea mare (n.a. celelalte trei fuseseră excursii de recunoaştere a amplasamentului noii cabane). Cabana nou construită oferă cazare bună pentru noapte și pentru prima dată au răsunat salutările turiștilor. Dimineața urcăm pe jos şi călare spre Viştea mare, regina secției noastre, pentru recunoaşterea traseului. Dar nu există nici o oprire, departe spre vest ținta dorului ne face semn, vârful falnic de stâncă, Viştea Mare, înălțându-se la 2520 m deasupra mării, și cu oarecare îngrijorare ridicăm întrebarea: care dintre noi va avea norocul să-l urce și să-i pună pe cap o coroană de pietre?…Continuăm pe creasta principală a munților și cei mai îndrăzneți dintre noi au ajuns în sfârșit la poalele Viștei mari, apoi mergem înapoi, poteca a fost recunoscută, iar domnii ajung cu bine la Făgăraș.”